Orkest van de Achttiende Eeuw

Het Orkest van de achttiende eeuw is een van de meest vooraanstaande orkesten op het ­gebied van historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk ter wereld. De musici spelen internationaal in toonaangevende (kamer)muziek- ensembles en komen een aantal keer per jaar bij elkaar voor uitvoeringen van iconisch en minder bekend repertoire. Begin jaren ’80 ­verwierf het orkest wereldfaam door groots symfonisch werk uit te voeren op originele instrumenten en op een historisch geïnformeerde manier. Een revolutie die eigenlijk nooit is opgehouden.

Maar de uniciteit van het orkest zit niet alleen in het geluid of de manier van spelen. Vanaf de ­oprichting door Frans Brüggen meer dan veertig jaar geleden nemen de musici een partituur nooit voor lief. De benadering is kritisch, nieuwsgierig, onderzoekend en vooruitstrevend. Kernwaarden uit de Verlichting die alle ­orkestleden hoog in het vaandel hebben staan. Daarom is elke uitvoering weer een nieuwe uitdaging en blijft het iconisch ­repertoire springlevend.

Met de muziek van Haydn, Mozart en Beet­hoven als basis, zoekt het orkest altijd naar de zeggingskracht van oude muziek in de moderne tijd. Hoe zou je als luisteraar reageren op Beethovens vijfde, als je het voor de eerste keer zou horen? Hoe uitbundig was Mozarts publiek bij de première van ‘Cosí fan tutte’? De kennis over deze context en de muziek blijft in ontwikkeling en 18C. blijft vooruitlopen in nieuwe interpretaties hiervan. Elk concert is getuige van deze zoektocht

18c. blijft nieuwe interpretaties brengen; elk concert is een getuige van deze zoektocht.