Geschiedenis

In 1981 richtten Frans Brüggen en een groep vrienden het Orkest van de Achttiende Eeuw op: vijftig jonge pioniers uit meer dan vijftien verschillende landen kwamen samen in Amsterdam om hun krachten te bundelen. De musici waren allemaal specialisten in achttiende- en vroege negentiende-eeuwse muziek en speelden op historische instrumenten of op hedendaagse kopieën.

Frans Brüggen, ooit ‘s werelds beroemdste blokfluitist, werd een van de toonaangevende experts in de uitvoering van achttiende- en vroeg negentiende-eeuwse muziek. Hij werd in Amsterdam geboren en studeerde er musicologie. Al op 21 jarige leeftijd werd hij benoemd tot hoogleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bekleedde later functies als hoogleraar aan de Harvard University en aan de University of Berkeley. Maar zoals Luciano Berio schreef, Brüggen was “een muzikant die geen archeoloog is, maar een groot kunstenaar”.

Het brede repertoire dat het Orkest van de Achttiende Eeuw heeft opgenomen voor Philips Classics en tegenwoordig voor The Grand Tour / Glossa, omvat werken van Purcell, Bach, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn en Chopin. Veel van deze opnames werden wereldwijd geprezen en kregen prestigieuze prijzen. Recente opnamen waren de klarinetconcerten van Carl Maria von Webern gespeeld door Eric Hoeprich en de celloconcerten van CPE Bach met Roel Dieltiens. Met Daniel Reuss en zijn koor Cappella Amsterdam nam het orkest onlangs Beethovens Missa Solemnis en Brahms ’Ein deutsches Requiem op.

In augustus 2014 heeft het orkest afscheid moeten nemen van Brüggen, hun vriend, dirigent en grondlegger. Het orkest besloot de traditie van zeven projecten per jaar voort te zetten en nodigt nu gasten uit als muzikale leiders. De inspiratie van Brüggen zal echter een prominente rol blijven spelen en het Orkest de komende jaren blijven beïnvloeden.

In het recente verleden speelde het orkest met gastdirigenten als Daniël Reuss, Kenneth Montgomery, Roger Norrington, Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Marcus Creed, Jonathan Nott, Andrea Marcon, Jonathan Darlington en Ivan Fisher.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw toert ook in kleinere samenstellingen, onder leiding van concertmeesters Marc Destrubé uit Canada en de Oostenrijkse violist Alexander Janiczek.
Ook koestert het orkest de traditie om gelijkgestemde solisten als muzikaal leider uit te nodigen. Kristian Bezuidenhout, Isabelle Faust, Alexander Melnikov en Maria João Pires leidden het orkest in het recente verleden. In mei volgend jaar staat een project met cellist Nicolas Alstaedt gepland.

300 composities van 38 componisten uitgevoerd tijdens 169 tournees in 350 steden, 35 landen en 5 continenten

Onlangs nodigde het Orkest Louis Andriessen uit om een stuk voor orkest en koor te componeren ter nagedachtenis van Frans Brüggen. De première van May in het Amsterdamse Concertgebouw was het begin van de 40ste verjaardag van het Orkest: de eerste vier gelukkige decennia met 50 vrienden die 300 composities van 38 componisten uitvoerden tijdens 169 tournees in 350 steden, 35 landen en 5 continenten.