Repertoire

Hoewel de naam Orkest van de Achttiende Eeuw impliceert dat we gebonden zijn aan een heel specifiek tijdsperiode is het de HIP benadering van de muziek en het gebruik van oude instrumenten die leidend is voor onze projecten.

O18c heeft Haydn, Mozart en Beethoven als thuisbasis maar heeft altijd al muziek uit de Barokperiode en ook uit de eerste helft van de 19de eeuw gespeeld. Nu gaan we de grenzen iets oprekken door incidenteel eerder repertoire te spelen, zoals Monteverdi. Het spelen van Barokrepertoire is belangrijk voor ons Klassieke spel en de karakteristieke klank daarvan. Wij benaderen de muziek vanuit dat wat er vooraf ging i.p.v. vanuit een 20ste/21ste eeuw speelstijl.

Daarnaast is in Nederland beduidend minder aanbod in het pre-Bach repertoire in vergelijking met onze buurlanden, en we denken dat er genoeg ruimte is om dit repertoire te spelen zonder onze collega-ensembles voor de voeten te lopen. Ook zullen we vaker buiten de canon op zoek gaan, bijvoorbeeld naar 18de-eeuwse muziek uit andere werelddelen en naar muziek geschreven door vrouwen.

We zullen onze bestaande praktijk van het uitzetten van compositieopdrachten gedurende de komende periode voortzetten met tenminste één opdracht per jaar.