Sayuri Yamagata

Sayuri Yamagata werd geboren in Tokyo, Japan en begon op 2-jarige leeftijd met vioolspelen. Ze volgde de vooropleiding en de volledige opleiding moderne viool aan het conservatorium van Tokyo, “Tohogakuen School of Music”. Tijdens haar studie raakte ze geïnteresseerd in de barokmuziek en uitvoeringspraktijk op barokviool.

Ze speelde vele concerten in Japan met Masahiro Arita (traverso), Masaaki Suzuki (orgel, dirigent), Ryo Terakado (viool), en anderen. In 1984 kwam ze naar Nederland om barokviool te studeren bij Lucy van Dael aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1987 behaalde ze haar U.M. (solo) diploma.

Sayuri is sinds 1985 lid van het Orkest van de 18e Eeuw. Een aantal jaren heeft ze met La Petite Bande van Sigiswald Kuijken gespeeld. Vanaf 1985 speelt ze bij de Nederlandse Bachvereniging, ook als concertmeester. Ze heeft vele concertreizen gemaakt naar landen als Australië, Amerika, Japan en vele andere Europese landen. Een groot aantal opnames heeft ze gemaakt met o.m. Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Anner Bijlsma en met verschillende andere ensembles zo als Musica Amphion, L’Armonia Sonora en Pearls in Baroque. In 2014 is ze aangesteld als docent barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam.