Ablogin’s minimal movements and transparent voicing created a contemplative atmosphere and the pianist drew the audience in with his sophisticated expression and beautiful soft dynamics.
-South Florida Classical Review

In dit concert brengt het Orkest van de achttiende eeuw drie stukken van Mozart naar het podium, samen met aanstormend talent Dmitry Ablogin op fortepiano. U hoort symfonie no. 25 van een net niet volwassen Mozart – hij was 17 toen hij het schreef in 1773. Daarnaast het pianoconcert in Es-groot uit 1784 en het 27ste pianoconcert uit het jaar van zijn dood. Een dwarsdoorsnede uit de tweede helft van het leven van dit te jong gestorven muzikale genie.

En die tijd is niet alleen interessant vanwege Mozarts leven. Een enorm roerige periode daalde over Europa neer in de laatste decennia van de 18de eeuw. De Franse en Industriële revolutie en afschaffing van slavenhandel (om maar een paar grote gebeurtenissen te noemen), en dat allemaal onder het gezag van ‘verlicht vorst’ en Mozart supporter Jozef II, keizer van het Heilige Roomse rijk en heerser van de Habsburgse monarchie.

En in deze periode -de laatste jaren van de Verlichting in Europa; de val van de oude vorstendommen; de bakermat van onze moderne tijd- schreef Mozart zijn beste en mooiste werken. En dat allemaal in een smeltkroes van revoluties en opstanden, wat verrassend veel weg heeft van onze eigen tijd.

Programma

W. A. Mozart K183/173dB, symfonie nr. 25 in g-klein
W. A. Mozart K449, Pianoconcert nr. 14 in Es-groot
W. A. Mozart K595, Pianoconcert nr. 27 in Bes-groot

Fortepiano: Dmitry Ablogin

Concerten

Past concerts

mei 2024
zo 5 mei 2024, 15:00
Haarlem, Phil.
Tickets

Listen/watch

Nieuws