Seizoen 2024-2025

Seizoen 2024-2025

oktober 2024

Requiem & Mozart 40

oktober 23 Utrecht, TivoliVredenburg tickets
oktober 24 Amsterdam, Het Concertgebouw tickets
oktober 25 Nijmegen, DeVereeniging tickets

Koor: Cappella Amsterdam
Dirigent: Daniel Reuss

Sopraan: Mhairi Lawson
Mezzo sopraan: Esther Kuiper
Tenor: Guy Cutting
Bariton: Peter Harvey

W.A. Mozart Requiem in d klein (KV 626)
W.A. Mozart Symfonie no. 40 in g klein (KV 550)
W.A. Mozart Ave Verum Corpus in D groot (KV 618)

Naar project

Een modeluitvoering van Mozarts immer populaire dodenmis
-TROUW 

 

Het Orkest van de Achttiende Eeuw slaat na het daverende succes van twee jaar geleden opnieuw de handen ineen met Cappella Amsterdam voor een van de mooiste werken in het klassieke repertoire. Mozarts Requiem. Een statig werk over dood en rouw, maar o zo schitterend en emotioneel. Al veertig jaar lang staat dit iconische werk op de lessenaar van het orkest, en nog steeds verveelt het niet. Elke noot en elke maat blijven altijd voor verrassingen zorgen. Een waar meesterwerk.  

Het orkest speelt in de tweede helft een ander Mozartmeesterwerk: Symfonie nummer 40. Net als bij Beethovens vijfde kent de hele wereld de eerste paar maten, maar verbergt ook dit wereldberoemde stuk vele schitterende passages die nooit boven tafel komen, omdat het altijd bij de eerste noten blijft. Het Orkest en Cappella stoffen het af, en laten Mozart klinken alsof het de eerste keer is dat je hoort.  

november 2024

Lucie Horsch – Stem van de blokfluit (reprise)

november 29 Esterházy
december 01 Haarlem, Phil.
december 03 De Duif
december 04 Leiden, Stadsgehoorzaal tickets
december 05 Zeeuwse Concertzaal
december 06 Groningen, Oosterpoort
december 07 Nieuwe Kerk
december 08 Breda, Chasse Theater tickets

Blokfluit: Lucie Horsch

J. S. Bach BWV 1053, Concerto nr. 2 in E-groot (arr. Frans Brüggen)
A. Vivaldi RV 443, Flautino concerto in C-groot
A. Vivaldi Aria: ‘Vedrò con mio diletto’, uit ‘Il Giustino’, RV 717
A. Vivaldi Concerto in a-klein uit L’Estro Armonico RV 522 Op. 3 nr. 8
R. Namavar Nieuw werk, geïnspireerd op Vivaldi
J. S. Bach BWV 104, Concerto in a-klein (arr. Lucie Horsch)

Naar project

Het Orkest van de achttiende eeuw slaat de handen opnieuw ineen met Blokfluittist en zangeres Lucie Horsch. Een bijzonder programma over blokfluit en stem met werken van J.S. Bach, Antonio Vivaldi en een gloednieuw werk van Reza Namavar. Oude muziek op een nieuwe manier; nieuwe muziek geïnspireerd op oude meesters.

Bach schreef geen solowerken voor blokfluit, en toch opent en sluit de avond met een concerto van de Duitse grootmeester. De opening werd gearrangeerd door stichter van het Orkest van de achttiende eeuw Frans Brüggen; het sluitstuk arrangeerde Lucie Horsch zelf voor haar instrument. Zo klonk Bach als hij wel voor blokfluit had gecomponeerd!

De Latijnse naam voor blokfluit ‘ricordare la voce’, betekent letterlijk ‘het herinneren van de stem’. Lucie neemt de proef op de som. Ze arrangeert Bachs concert in a-klein voor blokfluit en brengt de aria ‘Stirb in mir, Welt’ terug naar de vocale roots.

Speciaal voor dit programma schrijft componist Reza Namavar een nieuwe werk geïnspireerd op Vivaldi’s dubbelconcert in a-klein. Het dubbel vioolconcert wordt een viool blokfluitconcert.

februari 2025

De Praag

Piano: Olga Pashchenko 
Dirigent: Vaclav Luks

B. Vanhal Symfonie in g klein    
Jan Ladislav Dusík Pianoconcert in g klein no. 12, op. 49 
W.A. Mozart Serenade in c klein voor blaasoctet   
W.A. Mozart Symfonie no. 38, ‘de Praag ) 

Naar project

Mozart & Chevalier St George

Viool: Theotime Langoise de Swarte

Lolli Vioolconcert No. 7
Adagio Cantabile
W.A. Mozart Vioolconcert No. 3 “Strasbourg”
Joseph Bologne Recitatief uit L’amant Anonyme
Joseph Bologne Vioolconcert No. 2 in D groot
Allegro – Molto Adagio con Sordini – Rondeau
Joseph Bologne Vioolconcerto in A Major, Op. 7
Adagio
Joseph Bologne uit Sinfonies à plusieurs instruments: Symfonie II
Allegro Presto – Andante – Presto
W.A. Mozart Symfonie No 31

 

Naar project

Het Orkest van de Achttiende Eeuw speelt in februari twee concerten met Mozart en tijdgenoten in de hoofdrol. Voor nummer twee wordt de hulp ingevlogen van geweldige jonge violist Theotime Langoise de Swarte, een ambassadeur voor historisch geïnformeerde muziek en specifiek voor de componist Joseph Bologne, beter bekend als Chevalier St George. De Volkskrant kondigde Theotime twee jaar geleden aan als “de grote sensatie van de barokviool” en niet zonder reden. Zijn albums worden zonder uitzondering de hemel ingeprezen, en afgelopen jaar won hij een Edison klassiek voor zijn Vivaldi-album. Vanavond kunt u hem horen in repertoire dat u waarschijnlijk nog nooit live gehoord hebt.

Joseph Bologne was een violist en componist die in de 18e eeuw die in Guadeloupe geboren werd als buitenechtelijke zoon van een tot slaaf gemaakte en plantage-eigenaar. Op 10-jarige leeftijd kwam hij naar Parijs. Zijn leven was een enorm bijzonder verhaal, maar vanwege zijn huidskleur is hij in de vergetelheid geraakt. Bologne was een fenomenale componist en virtuoos violist, schermkampioen (jawel!) en leefde in het tumultueuze Parijs van rond de Franse Revolutie. Hij kreeg waarschijnlijk les van Jean Marie Leclair en Haydn zelf stelde hem voor als dirigent voor zijn Parijse symfonieën. Hoe dan ook zult u na vanavond de naam Joseph Bologne niet meer vergeten.

 

 

 

maart 2025

Side by Side met Alexander Melnikov

Piano: Alexander Melnikov

Naar project
april 2025

Passione

Dirigent: Jakob Lehmann 
Sopraan: Katharine Dain  
Piano: Dmitry Ablogin  

 

J. Haydn Overture to Il ritorno di Tobia                            
W.A. Mozart Alcandro, lo confesso                          
J. Haydn Symphony No 49 F minor La Passione
                         ______ 

W.A. Mozart Ch’io mi scordi di te? … Non temer, amato bene
W.A. Mozart Piano Concerto No. 25 in C major 

Naar project

Haydn en Mozart waren beiden kenners (in muziek en leven) van menselijke passies: verheven, liefdevol, gewelddadig, onzeker, spiritueel en seculier. ‘Passione’ is een reis door de uitersten van het menselijk gevoel. De ouverture van Haydns eerste oratorium, Il ritorno di Tobia, is een briljante studie in contrasten, van somber voorgevoel tot duizelingwekkende virtuositeit. Het eindigt met een harmonische ambivalentie waar menig wenkbrauw van opgetrokken zal worden, zeker in die tijd. 

Mozarts tedere uitingen in zijn vroege concertaria “Alcandro, lo confesso” waren zijn eerste knipogen naar de sopraan Aloysia Weber, op wie hij al snel verliefd werd. Haydns Passione-symfonie is een seculier werk met een theatrale herkomst, dat later zijn naam kreeg vanwege een uitvoering in Passietijd kort nadat het verbod op wereldlijke muziek was opgeheven. Het contrasteert het serieuze en het buffo in de fijnste Haydn-stijl. Twee meesterwerken van Mozart vervolledigen het programma: zijn verbluffende “Ch’io mi scordi di te” voor sopraan en piano obbligato, dat een onwrikbare, liefdevolle loyaliteit uitdrukt in het aangezicht van grote tegenspoed, en zijn laatste Weense pianoconcert in C majeur: een stuk dat licht en schaduw, verdriet en vreugde perfect in evenwicht houdt, en eindigt in een diepe, glorieuze bevestiging. 

juni 2025

International Conducting Competition

Naar project

Eerdere projecten