Alexander Janiczek

Het Orkest van de Achttiende eeuw mag zich gelukkig prijzen met concertmeester Alexander Janiczek aan zijn zijde. Alexander is een van de meest ervaren concertmeesters van Europa. Hij begon op vroege leeftijd bij Camerata Salzburg waar hij zowel dirigeerde als uitvoerde. Sindsdien treedt hij op als gastdirigent bij alle opmerkelijke kamerorkesten in Europa. Met het Chamber Orchestra of Europe toerde hij uitgebreid door Europa en het Verre Oosten, bouwde hij nauwe muzikale samenwerkingen op met andere vooraanstaande artiesten als Mitsuko Uchida, en dirigeerde hij het COE, met groot succes, in een schijf van Stravinsky’s Apollon Musagète en Pulcinella Suite.
In 2011 werd Alexander aangesteld als Associate Artist bij het Scottish Chamber Orchestra. Tegenwoordig is hij concertmeester van het Dresden Festival Orchestra, dat romantische instrumenten bespeelt, en werkt hij, naast uitnodigingen van gastconcertmeesters van het Orchestre des Champs Elysées, regelmatig samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw.
Alexander Janiczek doceert viool aan de Guildhall School of Music & Drama. Hij speelt de ex-‘Sorkin’ Giuseppe Guarneri, del Gesù, Cremona 1731, die hem in bruikleen is gegeven door de Nationale Bank van Oostenrijk.

Alexander Janiczek, foto .....